Świąteczna refleksja i przepis na szarlotkę

 

Moja relacja z Bogiem istnieje i cóż mogę powiedzieć, jest burzliwa. Z kościołem od pewnej sytuacji, nie jest mi po drodze, ale zawsze byłam wierząca. Wierząca w Boga, Jezusa, Pismo Święte.

 

Nadal wierzę, ale już mu nie zawierzam. Nie wierzę w to że jest dobry i sprawiedliwy. Nadal z nim rozmawiam ale pozwalam sobie na to, żeby się z Nim nie zgadzać. Sądzę, że teraz moja wiara jest dojrzalsza i taka naprawdę moja.

 

Rok temu, przed Wielkanocą nie chodziłam do pracy, miałam więc dużo czasu na refleksje, robiłam nawet rekolekcje online…modliłam się dużo, czytałam Pismo. W tym roku, spędzam święta samotnie i dobrze mi z tym. Wczoraj pierwszy raz, od dłuższego czasu próbowałam się modlić, rozmawiać z Bogiem. Na razie jeszcze obwiniam Boga, za moje smutki wszelakie i nie wiem, czy to się kiedyś zmieni.

 

Szanuję tradycje, a w gruncie rzeczy czy w Świętach nie chodzi o to żeby być dobrym dla siebie i innych ? Dlatego Życzę Wam, żeby Bóg był dla Was łaskawy, żebyście spędzili ten czas tak jak Wy chcecie Go spędzić i oczywiście w zdrowiu.

Żeby było weselej się weselić, wrzucam mój pierwszy własny przepis na ciasto z jabłkami. Masa jest troszkę ciemna od cynamonu, ale dzięki temu pyszna i aromatyczna.

 

Szarlotka

Spód:

150g roztopionego masła

200g mąki pszennej

60 g cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

1 żółtko (białko zostaw na pianę)

 

Wymieszaj suche składniki, dodaj żółtko i masło. Mieszaj najpierw łyżką, następnie zagnieć ręką w misce. Ciasto zagniata się szybko i jest elastyczne. Wylep nim dno formy (u mnie średnica 23cm). Włóż formę do zamrażarki na czas robienia masy.

 

Masa:

1,2 kg jabłek w całości (u mnie zielone, kwaśne)

3 łyżki brązowego cukru

płaska łyżka cynamonu

3 goździki

garść posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka masła klarowanego

 

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku, rozgrzej masło, wrzuć jabłka. Po chwili dodaj cukier i przyprawy. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Co jakiś czas mieszaj. Masa jest gotowa kiedy jabłka się rozpadną. Muszą trochę ostygnąć zanim wyłożysz je na ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyciągnij formę z ciastem z zamrażalnika i wyłóż na nią masę jabłkową. Włóż na 30 min do piekarnika.

 

Pianka

białko z jednego jaja

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

 

Ubij białko ze szczyptą soli. Następnie dodawaj cukier i ubijaj dalej na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągnij ciasto z pieca i rozsmaruj pianę na jabłkach. Piecz jeszcze 10 minut.

Gotowe 🙂

 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *